V času razširjenega programa so učenci od tretjega do petega razreda pod mentorstvom Laure Žgur spoznavali pomen mleka v prehrani, načine predelave mleka v mlečne izdelke ter poklice, ki se ukvarjajo s tehnologijo predelave mleka. Vključeni so bili v projekt Ekošole z naslovom Mlekastično! Poklici v mlekarstvu in se v daljšem časovnem obdobju pogovarjali in razmišljali o mleku in mlečnih izdelkih, o tem, kakšno pot prepotuje mleko od kmetij do tovarn, kjer predelujejo različne mlečne izdelke, ter kdo vse pri tem sodeluje. Izdelali so plakat, na katerem so zbrali svoje znanje, ter narisali, kateri so njihovi najljubši mlečni izdelki.

V začetku decembra so bili učenci deležni prav posebnega obiska. Obiskala nas je ga. Manuela Štrakl iz podjetja Ekolat, ki nam je pokazala, kako v njihovem vipavskem podjetju predelujejo mleko v priljubljeno mocarelo. Njihov mocarela produkt poimenovan Cvet so učenci odnesli tudi domov. Z gostjo so se učenci prelevili v prave mlekarske delavce tudi na pogled, saj so si nadeli prave mlekarske čepice in sami iz mleka izdelali mocarela kroglice ter tako poskrbeli, da naši želodčki niso ostali lačni niti pri popoldanski malici.

Dostopnost