DVOJNO ZLATO PRIZNANJE ZA TURISTIČNO NALOGO

Učenci naše šole Lovrenc Matija Rovan, Zala Terčelj, Rok Bratina, Izak Sorta, Lan Štinjek, Živa Štinjek in Jurij Vrtovec so se v okviru projekta Turizmu pomaga lastna glava, dne 23. marca 2023,  udeležili turistične tržnice v Supernovi Mercator Postojna. Na tržnici, ki se je odvijala pod sloganom Športna doživetja bogatijo mladinski turizem, so pod vodstvom mentorja Martina Štinjeka predstavili nalogo turističnega krožka OŠ Šturje Ajdovščina z naslovom ZAŠPORTAJ Z NAMI – AJDOVCI. Za svoj turistični produkt, ki temelji na zamisli o pripravi Ajdovskih iger, so prejeli kar dve zlati priznanji Turistične zveze Slovenije (poleg zlata za najboljši turistični izdelek – glede na seštevek točk za turistični program in stojnico, so si prislužili še posebno zlato priznanje za najboljšo turistično tržnico in nastop). S tem so se uvrstili na zaključno tržnico, ki bo potekala v Medvodah, dne 11. maja 2023.

Čestitke celotni ekipi!

ŠTURCI DRŽAVNI PODPRVAKI IZ EKOKVIZA

V torek, 14.3.2023, je v Ljubljani potekalo državno tekmovanje iz Ekokviza. Na šolskih tekmovanjih je sodelovalo kar 792 ekip, dvanajst najboljših se je uvrstilo na državno tekmovanje. Med njimi je bila tudi naša ekipa, ki so jo sestavljali Jakob Bajc iz 8.a, Filip Bajc iz 6.b in Dejan Čermelj iz 6.a.

Z odličnim znanjem ter izredno hitrim razmišljanjem in odgovarjanjem so si priborili odlično drugo mesto v državi.

Na letošnjem Ekokvizu so osnovnošolci tekmovali v štirih tematskih sklopih: 1) e-odpadki in recikliranje elektronskih naprav,  2) trajnostni razvoj, varstvo okolja in onesnaževalci, 3) ogljični odtis in 4) zelena energija.

Državno tekmovanje je potekalo v dveh delih. V prvem delu so ekipe prek spletne aplikacije odgovarjale na 30 vprašanj, drugi del tekmovanja pa je potekal v živo na odru.

Naša ekipa je imela tudi podporo v glasnem navijanju sošolcev in prijateljev, pesti pa je za svoje učence stiskala tudi mentorica Irena Knafelc.

VIDA IN LOVRENC MATIJA NA KUHARSKI DELAVNICI V GOSTILNI PODFAROVŽ

Vida in Lovrenc Matija iz 7.c razreda sta se v sredo, 2. marca 2023, udeležila kuharske delavnice v gostilni Podfarovž v Vipavi.

Učenca sta zmagovalca prvega MIinochefa, kjer sta si  za nagrado priborila kuharsko delavnico s priznanim kuharskim mojstrom. Mlinochef je tekmovanje v kuhanju testenin med učenci iz različnih osnovnih šol naše regije, ki ga organizira podjetje Mlinotest.

Končno je napočil dan, ko sta Vida in Lovrenc Matija vstopila v profesionalno gostinsko kuhinjo in pod budnim  očesom »chefa« Denisa Ibrišimoviča pripravila trihodni meni.

Naučila sta se, kako se pripravi marinirano postrv, ki sta ji dodala okisano jerebiko, postrvji kaviar in majonezo iz rdeče pese. Denis jima je tudi razkril recept za ješprenovo ričoto s tartufi in poširanim jajcem. Na koncu je sledil še krožnik s posladkom.

Učenca sta gostilno zapustila z novimi kuharskimi znanji in vtisi, poleg tega pa še s polnima želodčkoma.

Regijsko lokostrelsko tekmovanje

V soboto, 18. 2. 2023, je na Vrhniki potekalo regijsko lokostrelsko tekmovanje za osnovne in srednje šole. Osnovno šole Šturje Ajdovščina je zastopalo 5 učencev. Vsi so dosegli normo in se uvrstili na državno prvenstvo.

Dosegli so naslednje rezultate:

Tina Kodele  6. mesto
Meta Kodele 10. mesto
Tomaž Črnigoj 5. mesto
Mark Ferjančič 23. mesto
Evald Bizjak Gala 8. mesto

Ekipa Osnovne šole Šturje Ajdovščina je zasedla 11. mesto.

Čez mesec dni bomo držali pesti, saj nas bodo ti učenci zastopali na državnem prvenstvu.

Čestitke tudi mentorju Primožu Bratini.

 

PUSTOVANJE NA OSNOVNI ŠOLI ŠTURJE 2023

Na pustni torek se je v naši telovadnici odvila pustna povorka, na kateri so učenci predstavili svoje maske. Pustna komisija je nato izbirala najbolj smešne, najbolj izvirne, najbolje doma narejene ter najboljše skupinske maske.

V prvem triletju je nagrado za najbolj smešno masko prejel ČEBELAR.
V prvem triletju je nagrado za najbolj izvirno masko prejel DINOZAVER.
V prvem triletju je nagrado za najboljše doma narejena masko prejela URA.
V prvem triletju so nagrado za najboljšo skupinsko masko prejeli VOJAKI S TANKOM.

V drugem triletju je nagrado za najbolj smešno masko prejelo ALPSKO MLEKO.
V drugem triletju je nagrado za najbolj izvirno masko prejela PUNČKA IZ SKRINJICE.
V drugem triletju je nagrado za najboljše doma narejena masko prejel EKOBOT.
V drugem triletju so nagrado za najboljšo skupinsko masko prejele NAVIJAČICE.

V tretjem triletju je nagrado za najbolj smešno masko prejel HOBOTNICA.
V tretjem triletju je nagrado za najbolj izvirno masko prejel PEK.
V drugem triletju je nagrado za najboljše doma narejena masko prejel MANDALORIAN.
V drugem triletju so nagrado za najboljšo skupinsko masko prejele ŽIVALI 8c.

Naša vizija

Naše poglavitno poslanstvo je kakovostno vzgojno izobraževalno delo.
Prednostna naloga pa skrb za dobre medosebne odnose
na vseh ravneh (učenci, starši, učitelji)
z željo, da bi se vsakdo med nami dobro počutil.