V sredo, 12. marca 2025, je v ljubljanskem Cityparku potekal sklepni dogodek v okviru projekta Kuhnapato, ki se v taki obliki po petnajstih letih aktivnega delovanja zaključuje. Na letošnjem finalnem dogodku z imenom “Tradicija na žlico mladih kuharskih mojstrov” je sodelovalo enajst ekip: OŠ Danile Kumar Ljubljana – mednarodna smer, dve ekipi iz OŠ Dobje, dve ekipi iz OŠ Drska Novo mesto, OŠ Frana Saleškega Finžgarja Lesce, OŠ Kungota, dve ekipi iz OŠ Tržišče in OŠ Vižmarje Brod Ljubljana ter OŠ Šturje Ajdovščina.
OŠ Šturje je kot vedno na kulinaričnih dogodkih zastopala skupina Šturskih gurmanov. Smo velika skupina učencev predmetne stopnje, ki že vrsto let aktivno sodelujemo v različnih kuharskih projektih in dogodkih, s čimer se trudimo prispevati k ohranjanju ter promoviranju slovenske kulinarične dediščine. Tokrat smo ekipo sestavljali: Lovrenc Matija Rovan, Timijan Pintar, Valentina Gašperšič in Zala Terčelj. Predstavili smo se s šjelnovko s polentnimi žličniki. Komisija, ki so jo tokrat sestavljali Zala Pungeršič, zmagovalka MasterChef Slovenija 2023, Špela Ankele, kulinarična novinarka Dela, in Živan Jovanović, vodja Restavracij Interspar Slovenija, je izmed vseh jedi izbrala štiri zmagovalne. Naša jed je komisijo prepričala, saj smo zanjo prejeli zlato priznanje. Kot del nagrade bo naša jed v aprilu tudi na voljo gostom v slovenskih restavracijah Interspar.
Poleg šjelnovke s polento boste v Intersparovih restavracijah lahko poskusili tudi zaroštan močnik s suhim sadjem (OŠ Tržišče), štajersko fižolovo juho (OŠ Kungota) in piščančji ajmoht s cvičkom (OŠ Drska).
Šturski gurmani smo na svoj nastop kot tudi na priznanje, ki nam ga je podelila komisija, zelo ponosni in se že veselimo novih nastopov, kjer bomo imeli ponovno priložnost pokazati svoje znanje in veščine.
ŠTURSKI GURMANI