V sredo, 29. januarja, smo na šoli gostili mladega uspešnega kuharja, chefa Matijo Cotiča iz Koče na Kokoški. Matija je učencem, ki smo vključeni v Šturske gurmane, prikazal, kako lahko iz zelo preprostih sestavin pripravimo zanimive in nevsakdanje jedi. Skuhal in predstavil nam je jed iz pšeničnega zdroba in goriškega radiča kot primer tople močnate predjedi. Nad njegovo demonstracijo smo bili zelo navdušeni, saj smo izvedeli kar nekaj novih kuharskih trikov.
Že naslednji dan pa smo ŠTURSKI GURMANI že skoraj tradicionalno gostili osebje Centra za krepitev zdravja (CKZ) Ajdovščina in njihove udeležence delavnic, namenjenih zdravemu hujšanju. Skupno smo imeli na obisku 15 odraslih gostov. Udeleženci teh delavnic so osebe, ki se zavestno trudijo spremeniti svoje življenjske navade na boljše in prav njim smo Gurmani v gospodinjski učilnici prikazali, kako znamo uporabiti zdrave, lokalne in sezonske sestavine ter kako recepte naših prednikov posodobimo in oplemenitimo in na koncu tudi lično postrežemo. Za nas je to hkrati en od načinov širjenja vedenja o zdravem načinu prehranjevanja v izvenšolsko skupnost.
Večer se je ob krajšem kulturnem programu, ki so ga pripravili učenci dramskega krožka pod okriljem Anje Devetak, začel s pozdravom iz kuhinje. Postregli smo polnozrnati hrustek s kremo iz oljk in slane ribe. Sledil je polnozrnati kruhek s peno rdeče pese in mladega kozjega sira ter pečenega žajblovega lista, nato polenta s hrenom in svežimi kalčki. Kot toplo predjed smo postregli kremno juho z bobom, nato pa še ješprenj z radičem in praženimi lešniki. Prvi posladek je bila pečena ajdova kaša s čežano iz hruške. Za konec smo goste posladkali še s čokoladnimi suhimi figami, zraven pa smo pokuševalcem postregli tudi figovo kofje. Kofje, kot so ga včasih ponekod pile naše none, ker ni bilo denarja za ta pravo kavo. Vsaj tako so nas o njem podučile gospodinje s Planine.
Večer smo zaključili z glasbo in prijetnim klepetom. Bili smo zelo zadovoljni in veseli, da nam je šlo vse kot po maslu in smo uspeli gostom pokazati vsaj del našega znanja in strasti do kulinarike.
Skozi njihove komentarje, zahvale ter pohvale smo začutili, kako smo jim polepšali dan in jih naučili nekaj novega.
Šturski gurmani