Leto je naokrog in Šturski gurmani smo že 14. leto zapored za eno dopoldne odprli gospodinjsko učilnico vsem sovrstnikom, ki radi preizkušajo naše jedi.
Gurmani smo si za izziv otvoritvenega kuhanja, ki je potekalo v okviru Projekta Kuhnapato – »OTROCI OTROKOM PRIPRAVIMO ZDRAVO TRADICIONALNO KOSILO«, postavili izziv, da sošolce in ostale vrstnike presenetimo z jesensko obarvanimi jedmi, v katere smo poleg plodov vključili tudi zeli, nabrane na travniku. Kot vedno smo se trudili združiti tako okusnost kot privlačnost jedi.
Skupino ŠTURSKIH GURMANOV smo tokrat sestavljali Dilan Dietz, Dominik Peljhan, Lia Curk, Matija Lovrenc Rovan, Mihael Bajc, Timotej Pipan, Valentina Gašperšič, Veronika Ferjančič in Zala Terčelj. Nekateri med njimi smo še kuharski začetniki, medtem ko smo drugi že pravi kuharski mojstri, a oboji z enakim ciljem – navdušiti sošolke in sošolce. Zato smo se prav vsi zelo potrudili in delovali v harmoniji, da bi bil harmoničen tudi končni izdelek.
Za uvod smo postregli sveže pečene polnozrnate kruhke s čičerikino zeliščnim namazom. Glavna jed so bili kakavovi rezanci z bučno kremo, s praženimi lešniki in mladimi lističi rmana. Na koncu smo se posladkali s kostanjevim »čokolatinčkom«, okrašenim z volčjim jabolkom. Verjetno je večina prvič v življenju okušala rman, travniško cvetico, ki raste na vseh travnikih okrog nas. Sedaj tudi veste, da je užitna, zdrava in prav dobrega okusa. Ali pa volčje jabolko, po domače lampijonček. Kako poživljajoča je njegova oranžna barva na rjavi podlagi čokoladnega kostanja! In kako zanimiv je njihov sladko-kislo-grenak okus.
Glede na popolnoma prazne krožnike po zaključeni degustaciji kot tudi pohvale vrstnikov ob okušanju nam je otvoritveno kuhanje zelo uspelo, zato že komaj čakamo na nove kulinarične podvige.
Šturski gurmani