… TA VESELI ZADNJI ŠOLSKI DAN…

Zadnji šolski dan smo na šoli pričeli s proslavo ob dnevu državnosti.

Za najbolj sladko malico pa je poskrbel Leone, ki je vsakega učeca in zaposlenega razveselil s sladoledom.

Dragi učenke in učenci.

Naši devetošolke in devetošolci so se prejšnjo sredo poslovili z mislijo, da je vsak konec lahko tudi nov začetek. In tako konec vsakega šolskega leta prinese tudi začetek enega lepega obdobja, ki mu rečemo počitnice. Za vas se bodo začele že danes, takoj, ko boste zapustili šolsko stavbo.

Vsi, ki delamo z vami, vam želimo, da bi med počitnicami prebrali kakšno dobro knjigo, da bi se naspali, da bi osvojili kakšen planinski vrh, da bi bili staršem v pomoč pri vsakdanjih opravilih – skratka, da bi se imeli blazno lepo.

Uživajte ta čas in vidimo se v četrtek, 1. septembra.

 

Delavke in delavci OŠ Šturje

VELIK USPEH NA TEKMOVANJU V DUBAJU

Mila Škrlj, Jutra Ceket, Eva Kenda, Pia Lara Štrancar, Anisa Likar Ivanov in Špela Terčelj, so devetošolke Osnovne šole Šturje, ki so se po uspešnem majskem regionalnem izzivu tekmovanja World Scholar’s Cup (WSC) v Kopru, uvrstile na svetovno raven tekmovanja, ki je od 23.-28. junija potekalo v Dubaju.

Iz Slovenije se je te svetovne »bitke znanja« udeležilo šest šol, vedoželjne učenke OŠ Šturje pa so edine zastopale primorske barve in se domov vrnile z 12 medaljami – 4 zlatimi in 8 srebrnimi.

Tekmovanje WSC poteka v celoti v angleščini, na visoki akademski ravni in je zaradi zahtevnosti tem izredno naporno. Tekmovalci so se tudi letos pomerili v znanju iz šestih področij: znanost in tehnologija, zgodovina, literatura in mediji, umetnost in glasba, družbene vede in posebno področje.

Ker so teme zelo zahtevne, so se učenke na tekmovanje intenzivno pripravljale. Prebrale so ogromno materiala in debatirale o različnih temah, kot je na primer zmanjševanje podnebnih sprememb s pomočjo geoinženiringa, zgodovina prestolonasledstva od monarhij do podjetij in znotraj medijskega prostora, širjenje uspešnih produktov in idej v različne medijske oblike, pa problematika Diderotovega učinka, ki opisuje kako z nakupom določenega artikla človek lahko ustvari potrebo po še več novih stvareh…

Cilj WSC tekmovanja je namreč spodbuditi učence iz različnih okolij k sodelovanju, timskemu delovanju,  k odkrivanju novih znanj in veščin, k odkrivanju svojih talentov ter navdihniti globalno skupnost bodočih učenjakov, strokovnjakov in voditeljev, da pozitivno in povezovalno zrejo v prihodnost.

V svoji kategoriji starejših tekmovalcev, to so učenci, ki bodo letos dopolnili 15 let ali več,  so učenke izkazale izjemne sposobnosti argumentiranja, kritičnega usvajanja danih vsebin in pisanja esejev. Kot najmlajše udeleženke so se pomerile z učenci in srednješolci iz 30 različnih držav, ki v veliki večini obiskujejo mednarodne šole v angleškem jeziku ali pa jim je angleščina materni jezik. Naše učenke so se tu resnično izkazale, saj angleščina ni njihov ne učni niti materni jezik.

Poleg kreativnega pisanja esejev, preizkusa znanja iz šestih področij in ekipnega kviza tekmovanje vključuje tudi disciplino, ki je v slovenskem šolskem sistemu (žal) ne poznamo, to je debata. Zato so se učenke morale uriti v tem načinu govora, prepričljivem nastopanju ter navajanju in izpodbijanju argumentov.

Udeležba na svetovni ravni tekmovanja v Dubaju je bila za naše učenke izjemna izkušnja, kjer se  niso izkazale le v odlični debati, prvorazrednem pisanju esejev in v poznavanju določenih tem, ampak tudi v medsebojnem sodelovanju in tkanju novih prijateljskih vezi.

Eden izmed spremljevalnih dogodkov tekmovanja je bil tudi kulturni sejem, na katerem so se predstavile vse sodelujoče države, tudi Slovenija. To je bila čudovita priložnost za povezovanje in spoznavanje drugačnih kultur, navad. Slovenska delegacija je dva tisočim udeležencem sejma ponosno predstavila slovenske naravne lepote, kulinariko in posebne tradicije ter med drugim ponudila domače slovenske piškote, potico, čokolado, sadne rezine.

Devetošolke se skupaj z mentorico zahvaljujemo vsem donatorjem, ki so učenkam pomagali omogočiti to nepozabno življenjsko izkušnjo.
Uvrstitev v finalno preizkušnjo najboljših na prestižni univerzi Yale v Združenih državah Amerike letos novembra je samo še pika na i in dodaten velik uspeh šturskih devetošolk.

mentorica Nataša Štrancar

 

 

 

 

 

VALETA 2022

V sredo, 15. junija 2022, se je od osnovnošolskega izobraževanja v svet podalo 58 devetošolk in devetošolcev. Poslovili so se z mislijo, da je svet okrogel in da je lahko vsak konec tudi nov začetek. Na poti odraščanja so jih kot razredničarke zadnje štiri leta spremljale Ana Mlakar Furlan, Evgenija Godnič in Vesna Furlan.

PROJEKT MLADOST NA BURJI IN PODELITEV ZASTAV

Danes, 9. junija 2022, je bilo v naši avli slovesno.

Župan Tadej Beočanin je v družbi gospe Urške Milač, koordinatorke projekta Mladost na burji, podelil značko Zlati Čaven učenkam in učencem 6. razreda, ki so naloge tega programa uspešno zaključili.

Nato je sledil nagovor župana in podelitev zastav vsem devetošolkam in devetošolcem. Podelitev smo pospremili s kratkim kulturnim programom.

Naša vizija

Naše poglavitno poslanstvo je kakovostno vzgojno izobraževalno delo.
Prednostna naloga pa skrb za dobre medosebne odnose
na vseh ravneh (učenci, starši, učitelji)
z željo, da bi se vsakdo med nami dobro počutil.