V torek, 25. aprila, je na naši šoli potekalo drugo predtekmovanje v pripravi jedi iz Mlinotestovih testenin – Mlinochef 2023. V tem predizboru se je med seboj pomerilo šest osnovnošolskih ekip iz šol ajdovske in vipavske občine.

Iz naše šole sta se tekmovanja udeležili dve ekipi – Šturski gurmanki v sestavi Dominika Kodele in Tara Ličen in Šturska paštarja, ki sta jo oblikovala Vida Škrlj in Lovrenc Matija Rovan.

Šturski gurmanki sta na krožniku pričarali svežino pomladi v obliki testenin z grahovim pestom, ki sta ga obogatili s svežino mete in limone ter hrustljavostjo praženih lešnikov. Šturska paštarja pa sta želela komisijo prepričati z bolj divjimi okusi, temelječimi na omaki iz vršičkov lobodike, koprive, albuminske skute, popečenega pršuta, kaviarja iz balzamičnega kisa ter poširanega jajčnega rumenjaka.

Tričlansko komisijo v letošnjem tekmovanju sestavljajo Matjaž Cotič, kuharski chef Koče na Kokoši in svetovni podprvak v kuhanju testenin, Matija Cotič, član slovenske mladinske kuharske reprezentance, ter Mateja Tominec, vodja Razvoja v podjetju Mlinotest. Po besedah strokovne komisije je bilo drugo predtekmovanje na naši šoli odlično izpeljano s postreženimi krožniki na visokem kulinaričnem nivoju.

Šturski gurmanki sta po mnenju komisije najbolj izstopali med vsemi ekipami. Dominika in Tara sta po mnenju komisije pripravili najbolj dovršeno jed z idealnim razmerjem med sočnostjo, kremoznostjo in hrustljavostjo. Tako sta se uvrstili neposredno v finalno tekmovanje, ki bo 20. maja na festivalu testenin PAŠTA FEŠTA v Ajdovščini.

Gurmanki se bosta, poleg ekipe iz Osnovne šole Alojza Gradnika Dobrovo, in še tretje ekipe, ki bo izbrana preko glasovanja občinstva na Facebook profilu, potegovali za naziv Mlinochef 2023. Mi navijamo še za drugo štursko ekipo, za naša Šturska paštarja. Zato glasujte na Facebook strani Mlinotest, za naša favorita.

Dostopnost